Malbec világnap
A malbec mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.
Francia gyökerek, argentin siker
A fajta eredetileg Franciaországból, Cahors vidékéről származik, és a legenda szerint egy magyar, Malbek nevű ember terjesztette el. Bár a filoxérajárvány és a kemény telek megtizedelték, a 19. században Argentínában új otthonra talált. Argentínába 1853-ban érkezett Michel Aimé Pouget francia agronómus közvetítésével, Domingo Faustino Sarmiento kezdeményezésére, egy Franciaország mintájára létrehozott mezőgazdasági reform részeként. A malbec Argentína ikonikus fajtája lett, nemzetközileg is az ország szimbólumává vált, megmentve a fajtát a feledéstől, és új lendületet adva neki. Sokoldalúsága és minősége révén az elmúlt két évtized borászati innovációinak központja lett. A fajta népszerűsége világszerte nő, így ma már Chile, Ausztrália, és az Egyesült Államok, különösen Kalifornia és Washington állam borvidékei is jelentős malbec termesztők. Ma a világ malbec termelésének 75%-a Argentínából származik, főleg a magas fekvésű Mendoza régióból.
Francia és argentin stílus
A malbec borok változatossága kiemelkedő. Franciaországban fűszeresebb, magasabb savtartalmú bort ad, míg Argentínában testesebb, gyümölcsösebb és lágyabb karakterű. Európában gyakran csak házasítás részeként használják.
A Malbec Világnapot a Wines of Argentina indította, hogy nemzetközi szinten népszerűsítse az argentin malbecet, a külügyminisztérium és más nemzeti intézmények támogatásával. A Nemzetközi Nap (Malbec World Day) 2011 óta kerül megrendezésre, és mára világszerte számos eseményt, borvacsorát és fesztivált inspirál. A Malbec Nemzetközi Napja remek alkalom arra, hogy felfedezzük a sokoldalú és világszerte elismert szőlőfajta gazdag világát. A borászok számára ez a nap a malbec népszerűségének és különleges karakterének ünnepe.
Fogyasztási tipp
Használjunk szélesebb poharat, és dekantáljuk a bort legalább 30 perccel fogyasztás előtt, hogy még intenzívebben érvényesüljenek az aromák.